Kombi Kazan Tamiri Bakımı

Kombi Bakımında Neler Yapılır?

1-Öncelikle Kombi Çalıştırılıp Bir Kontrol Edilir.
2-Ondan Sonra Kombinin Sigortası Kapatılır.
3-Kombinin Suyu Boşaltılır.
4-Kombinin Genleşme Tankına 1 Bar Hava Basılır.
5-Kombinin Fan Motoru Sökülür. Yanma Odası Kapakları ve Boruları Sökülür.
6-Kombinin Alt Bağlantı Rekorunun Ordan Petek Filitreler Sökülür Kötüyse Yenisi Takılır.
7-Kombinin İç Mekanı Temizlenir.
8-Fan Motoru İç Kanatları Porçözle Temizlenir Fan Motorunun Bilyaları Yağlanır.
9-Tüm Parçalar Temizlenir Elden Geçer.
10-Bujiler Temizlenir Zımpara Yapılır.
11-Gaz Ayarı Yapılır.
12-Kombi Çalışır Teslim Edilir.

Günlük hayatta hem ısınmak için hem de sıcak su ihtiyacımızı karşılamak için kullandığımız kombilerin bakımı son derece önemli. Satın alınan kombilerin uzun ömürlü olması ve kaliteli hizmet vermesinin yolu yılda bir kez bakımının yapılmasından geçiyor. Bu noktada Yetkili Servisi sizlere hizmet vermektedir. Peki kombi bakımı ve kombi tamiri nasıl yapılır? Kombi tamirinde ve kombi bakımında nelere dikkat etmek gerekir?

Kombi Bakımı Ve Tamiri Nasıl Yapılmalıdır? Eviniz için satın aldığınız kombiler; DemirDöküm, Vaillant, Ferroli, Baymak, Bosch, Alarko-Carrier, ECA, Ariston, Protherm, Arçelik, Baykan, Airfel, Baxi, Lambert gibi önde gelen ve kaliteli markaların ürünleri olsa bile yılda bir defa olmak üzere bakım görmelidirler. Kombi bakımının düzenli olarak yapılması, ürününüzü uzun zaman aktif biçimde kullanmanıza yardımcı olur.

Kombi bakımı; kombinin içerisinde bulunan ve çalışmasını sağlayan bütün parçaların kontrol edilerek temizlenmesini içeren işlemdir. Kombi bakımı yapıldıktan sonra onarımı gereken parçalar tamir edilirken, değiştirilmesi gereken parçalar ise Yetkili Servis tarafından değiştirilir. Kombi bakımının yapılmasındaki temel amaç, kombi cihazlarının performanslarının düşmesini engellemek ve her zaman en yüksek verimi almaktır.

Kombi bakım işleminden alınan sonucu görmek amacıyla, bakım işleminin ardından mutlaka kombi test edilmek amacıyla çalıştırılarak performansındaki değişiklikler kontrol edilmelidir. Bakım işleminin ardından yapılan kombi performans denemesi petek temizliği yaptırmanın gerekli olup olmadığını kullanıcıya gösteriyor. Çıkan sonuca göre eğer servisimiz tarafından gerekli görülürse petek temizliği de mutlaka yaptırılmalıdır. Yetkili servis tarafından her yıl düzenli olarak yapılan yıllık kombi bakımı sırasında, bir arıza tespit edilmişse eğer, arızanın giderilmesi ya da bir parçanın değiştirilmesi için kullanıcıya mutlaka bilgi verilir. Kullanıcı kendisine verilen bilgiler doğrultusunda kombinin tamirini ya da parçaların değişimi kabul eder ise gerekli işlem servis tarafından uygulanmaya başlanır.

Peki kombi bakımı ve tamiri yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte kombi bakımı ve tamiri için sırasıyla yapılması gerekenler.

• Tesisat filtresi çıkarılarak kirden arındırılır.

• Kombi bacalı ise baca çekişini kontrol eden limit sensörü kontrol edilir.

• Yoğuşmalı bir kombi bakımı yapılıyor ise yoğuşma su haznesi elden geçirilir.

• Kaloriferlere su gitmesini sağlayan hat yolunda bulunan ve çamur ayrıştırıcı filtre temizlenir.

• Yanma odasındaki kombi brülörü temizlenir.

• Genleşme tankının sağlamlığı kontrol edilir ve bar basıncı olması gereken seviyeye ayarlanır.

• Radyatörlerden kombiye dönüş yolunda bulunan pislik tutucular kontrol edilerek temizlenir.

• Kombinin su sızdırmazlığı kontrol edilir ve buna neden olabilecek parçalar elden geçirilir.

• Elektrik ile elektronik bağlantılarının kontrolü sağlanır.

• Ek parçalardaki oksitlenme oluşumu kontrol edilir. Oksitlenen parçalar temizlenir ya da değiştirilir.

Genelde kombinin altındaki tesisat borularına monte edilen, bir boru anahtarı veya pense yardımıyla sökebilecek filtrenin temizlenmesi kullanıcılara ortalama %10 tasarruf sağlayacaktır. Ancak bu filtreyi sökmeden önce kombiyi kapatıp, kombi altındaki, bir tarafı kombiye bağlı diğer tarafı boşta olan vanayı açarak, suyu tamamen boşaltmak suretiyle basıncını düşürmek gerekir. Sonrasında ise kombi tamiri yaparken filtre su ile temizleyip yerine takılmalı. Yine kombi altındaki, iki ucuda kombiye bağlı diğer vanadan tekrar temiz su doldurulmalı. Daha sonraki işlemde ise yapılacak olan şey, peteklerin üst tarafındaki vidayı gevşeterek, su gelmeye başladıktan sonra tekrar sıkmak olmalıdır. Yapılan bu gevşetme işlemiyle peteğin havasını alınır ki önemli bir detaydır. Bazı kombiler bu işlemi otomatik yapar ancak kombi bakımını ve kombi tamirini garantiye almak için bu işlemi yapmakta fayda vardır.

Eğer bu filtre temizleme işini özellikle yeni petek takılan evlerde ayda bir sefer yapılmazsa, filtrede biriken kahverengi pas pislikleri sebebiyle sirkülasyon pompası, sıcak suyu peteklerde rahat dolaştıramaz. Bu durum sonucunda aynı gazı yaksanız dahi, petekleriniz daha az ısınır. Ayrıca kombi bakımı ve kombi tamiri ile beraber petek ve tesisat temizliği yapılması, kombi için çok faydalı olacaktır ve size uzun süreli bir hizmet imkânı sunacaktır.